Om oss

Hur vi började

Vi som sitter i arbets- och planeringsgruppen är Östen Holmström, Inge Lindström, Elisabeth Holmström och Arne Müller. Detta är fjärde året vi kör konferensen och den har vuxit allt eftersom. Från 2018, då vi bjöd in våra kommunpolitiker till hearing inför valet. 2019 var temat skolor och sjukvård, på plats fanns inlandsupproret, Sollefteågruppen som kämpar för BB i Sollefteå samt Färnebo folkhögskola. 2020 konfererade och diskuterade vi hur det fungerar med fossilfria transporter på landsbygden.

Konferensen Jämmerdalen har från första början haft en bas i klimat och hållbarhet och med det som underliggande, så tar vi varje år upp nya teman som är högaktuella i samhällsdiskursen. I år tar vi ett kliv framåt, med föreläsare från hel landet, vissa av dem med en internationell bakgrund.

När klimat och hållbarhetsfrågorna hanteras i debatten så sker det ofta utan landsbygdens medverkan. Partier och organisationer är snabba att säga att ”det här vill landsbygden” och ”det här behöver landsbygden” och känner man sig överkörd så kan det sporra till att själva ta ordet i debatten och detta är vårt sätt att göra det. När det ur ett urbant perspektiv diskuteras om hållbarhet och klimat så glömmer man att vare sig det gäller mat, eller skog, eller mineraler, eller hållbar energi så är det på landsbygden lösningarna finns och det är här de ska diskuteras.

Om namnet

Jämmerdalen – Antingen älskar man det eller så hatar man det. Att vi på landsbygden äger klimat och hållbarhetsfrågorna gör oss rätt styva i korken. Vi behöver inte försvara vårt varumärke utan har både självdistans och humor och en konferens blir bättre med glimten i ögat. Sen är det ju ingen hemlighet att det är en travesti på Almedalen och slutmålet är att statsministerns ska välja att lägga sitt konfererande på Jämmerdalen istället för på Gotland.

Tidigare event

År 2021 TEMA: ”Lokal mat inom planetens gränser”

År 2020 TEMA: ”Landsbygd utan bensin och diesel?”