"Lokal mat inom planetens gränser"
Jämmerdalen 2021Jämmerdalen 2021
Maten står i centrum på årets upplaga av landsbygdskonferensen Jämmerdalen – i Västerbottens vackraste Överklinten!
ATT vi idag har tillgång till mat, det är i ordets rätta bemärkelse livsviktigt. Men ska mänskligheten i framtiden, våra barn och barnbarn, även de ha tillgång till nyttig mat i tillräcklig omfattning, då är det hög tid att vi också fokuserar på HUR maten produceras.
Klimatet förändras och den biologiska mångfalden utarmas i samma takt som världens landsbygder; lokal mat på planetens villkor är därför en nyckelfråga för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
Jämmerdalen 2021 vill undersöka hur en långsiktigt uthållig livsmedelsförsörjning kan se ut i Västerbotten.
Under två dagar i oktober har vi glädjen att presentera oerhört spännande, kunniga och inspirerande föreläsare, bl.a. Gunnar Rundgren (samhällsdebattör, författare/föreläsare, jordbrukskonsult mm) och Ann-Helen Meyer Von Bremen (författare, journalist mm), som tillsammans driver Sunnansjö Gård. Aktuella med boken ”Kornas planet”.
Arrangörer: Landsbygdskonferensen Jämmerdalen, Studieförbundet Vuxenskolan i Robertsfors, Folkets Hus i Överklinten, Hushållningssällskapet Norrbotten och Västerbotten.
Hjärtligt välkomna!
Jämmerdalen 2021
Plats: Folkets Hus i Överklinten,
Kvarnvägen 9, 915 91 Robertsfors.
Tid: Fredag 1 okt – Lördag 2 okt 2021
Fredag 1 oktober 2021
11:00 till 12:00
Ankomst och registrering
Folkets Hus, Överklinten
12:00
Inledning
Inledning av Arne Müller, konferensens moderator.

12:20
Välkommen
Välkomnande av Patrik Nilsson, kommunalråd i Robertsfors.

12:30
Jesper Larsson
”Uppgång och nedgång i det norrländska jordbruket”.

13:15
Ingvar Persson
”Livsmedelsproduktion i ett hållbarhetsperspektiv”.

14:00
Paus – Fika
14:30
Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson.

14:45
Lena Friborg
Region Västerbotten presenterar länets livsmedelsstrategi.

15:00
Gunnar Rundgren
Pratar om de långsiktiga och globala utvecklingstrenderna och hur de påverkat både mat och jordbruk, samt hur ett mer uthålligt matsystem kan fungera rent jordbruksmässigt.

16:15 – 17:00
Frågestund, samtal, avslutning
19:00
Middag på Överklintens Kvarn (förbokas).
Lördag 2 oktober 2021
10:00
Inledning av Arne Müller

10:15
Ann-Helen Meyer von Bremen
Talar om den aktuella situationen idag, den nationella livsmedelsstrategin och de olika alternativ som växer fram samt hur man kan förändra.

11:15
Lunch
12:15
Anna Kireeva
Belyser den lokala hållbara matproduktionen på Ryska datjor. Anna deltar via länk.

12:35
Hanh Huynh
Öjebyns Agro Park ”Norrländsk grönsaksodling – oanade möjligheter och nyttiga erfarenheter”.

12:55
Carl-Johan Waller
Berättar om Burträsk slakteri och saluhallen som möjliggör för mindre uppfödare att få ut sina produkter till kunder.

13:15
Anki Berg
Berättar om projektet MatSam.

13:35
Anna Karin Karlsson
Hållbarhetsdirektör Norrmejerier. Berättar hur Norrlands största livsmedelsföretag arbetar med hållbarhet.

14:00
Paus – Fika
14:30
Frågestund, samtal och avslutning.
Föreläsare 2021

Ann-Helen Meyer von Bremen
Journalist, författare och debattör, och skriver om lantbruk, mat och miljö. Sedan några år tillbaka är hon också ekologisk månskensbonde på gården Sunnansjö i Uppland tillsammans med Gunnar Rundgren. De odlar grönsaker och äger åtta kor. Hennes blogg heter: hungryandangry.se
Böcker:
Jorden vi äter, tillsammans med Gunnar Rundgren
Makten över matkassen tillsammans med Anders Ingvarsson
Kornas planet tillsammans med Gunnar Rundgren

Gunnar Rundgren
Startade 1977 Torfolk Gård. Pionjär inom ekologisk odling och livsmedelsförädling.1985 var han med och grundade organisationen KRAV och han var dess första ordförande och sedermera verksamhetsledare. Gunnar var ordförande för den internationella samarbetsorganisationen för ekologiskt lantbruk, 2000-2005. Under perioden 1996-2012 arbetade han mycket med global utveckling av ekologiskt lantbruk där han lett projekt på flera håll i världen, med uppdragsgivare som FN , Världbanken och Sida. Gunnar är ledamot av Kungliga Skogs och Lantbruksakademin. Gunnar är Aronomie Hedersdoktor. Han har skrivit ett antal böcker senast Den stora ätstörningen 2016 och Kornas planet 2020. Gunnar bloggar på http://tradgardenjorden.blogspot.com/
.

Hahn Huynh
Forskare vid Hushållnings-sällskapet Öjebyns Agro Park.
Norrländsk grönsaksodling – oanade möjligheter och nyttiga erfarenheter
Att odla är en konst – att sälja är en utmaning. Odlingssäsongen i norra Sverige är kort och intensiv, och man slutar aldrig att förvånas över de långa sommardagarnas positiva inverkan på växtkraften. Med rätt sortval och odlingsteknik kan det mesta odlas med imponerande resultat och produkter som smakmässigt är oöverträffliga. Fler och fler har gjort den upptäckten, odlare men även konsumenter, och intresset för lokalproducerat är en positiv trend. Nya säljkanaler för direktförsäljning underlättar mötet mellan odlare och konsumenter. Visst borde den norrländska grönsaksodlingen gå en ljusnande framtid tillmötes?
.

Anna-Karin Karlsson
Hållbarhetsdirektör Norrmejerier medlem i ledningsgruppen. Anna-Karin är ansvarig för Norrmejeriers hållbarhetsprogram.
Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag.

Anna Kireeva
Rysk frilansjournalist och arktisk miljöjournalisat baserad i Murmansk.
Medförfattare och utgivare av flertalet rapporter om kärnkraft, strålningssäkerhet, olje och gasfrågor samt många andra miljöfrågor.
Frilansjournalist för flera europeiska nyhetsmedier.
Undervisar och föreläser om aspekter av arktiskt liv, miljö och journalism i den Ryska delen av Barentsregionen.

Jesper Larsson
Universitetslektor, avdelningschef vid avdelningen för agrarhistoria vid SLU Ultuna. Han forskar också om gemensamt ägda och nyttjade naturresurser.

Anki Berg
Konsult, Kulturvetare, företagare, ledamot av tunnmbrödsakademin, Aktuell med projektet MATSAM. Ett samarbetsprojekt med råvaruproducenter och råvaruförädlare.

Arne Müller
Moderator under landsbygdskonferensen Jämmerdalen i Överklinten. Frilansjournalist och författare.
Böcker:
KliMat. På jakt efter den hållbara maten.
Smutsiga miljarder (den svenska gruvboomens baksida)
Norrlandsparadoxen (en utvecklingsdröm med problem)
Stockholm, städerna och resten.
Elbilen: och jakten på metallerna.

Ingvar Persson
Lantbrukskonsult och ekologisk rådgivare.
Livsmedelsproduktion i ett hållbarhetsperspektiv.

Lena Friborg
Strateg vid Region Västerbotten. Projektledare för Reginens Livsmedelsstrategi och projketet Mer mat från Västerbotten.

Carl-Johan Waller
Carl-Johan Waller
Slakterichef vid Burträsk slakteri. Ett småskaligt slakteri för slakt och styckning av lokalt uppfödda djur. Här presenteras även Burträsk saluhall som säljer lokalt odlade och förädlade produkter.